Windows kısayol tuşları

Windows kullanırken uzun yoldan değilde birkaç tuşa basarak daha pratik yollardan windows'u kullanabilirsiniz şimdi bu yolları öğrenelim.

Windows için kullanılan kısayolların başında gelen tuş kombinasyonunu genelde çoğu kişi bilir ctrl+alt+delete en klasik windows kısayollarından biridir bilmeyenler için söyleyelim oturum seçeneklerini görmemizi sağlar.
Bu seçenekler şunlardır :
-Bu bilgisayarı kilitle
-Kullanıcı değiştir
-Oturumu kapat
-Parolayı değiştirin
-Görev yöneticisini başlat
Ctrl+alt+delete kombinasyonu bu menüye ulaşmamızı sağlamakta genelde bilgisayarda açtığınız bir program oyun vs. donduğu zaman kullanılır ve görev yöneticisi seçeneğini seçip masaüstüne dönüp donan uygulamayı seçip görevi sonlandır derseniz uygulama kapanır.
Örn :

tabi bazen uygulama durdurma işlemi görev yöneticisinden görevi sonlandır seçeneğini kullanmakla yapılamıyor.Böyle zamanlarda göreve sağ tıklayıp işleme git dedikten sonra işleme sağ tıklayıp işlem ağacını sonlandırmak daha çabuk bir sonuç almaya yarayabilir tabi oyunda yaptığınız son şeyler(mesela oyunu açtınız ve bir bölüm geçtiniz sonra dondu) kaydedilmiş ise son ilerlemeniz kaybolabilir.

Görev yöneticisi sizin bilgisayarınızın anlık olarak ne işlemciyi ne kadar kullandığınızı,fiziksel belleğin ne kadar kullanıldığını ve anlık olarak çalışan uygulamalar işlemler hizmetler gibi birçok detayı size gösterir.

İkinci kısa yolumuz Başlat tuşu + L  bu kısayol bilgisayarı kitlemek için kullanılıyor.
Eğer bilgisayarın başından kalktığınızda başkalarının bilgisayarı karıştırmasından kuşku duyuyorsanız bu kısayol çok işinize yarayabilir.

Bir diğer kısayol kombinasyonu Ctrl + Shift + Esc yukarıda bahsettiğimiz görev yöneticisini direkt olarak açmaya yarıyor.

Sırada kopyalama - yapıştırma - kesme işlemleri benzerlerini yapmamıza yarayacak kombinasyonlar var bunlarda aşağıdaki gibi :


  • Ctrl + C = seçili nesneyi,metini kopyalar.
  • Ctrl + V = yapıştır.
  • Ctrl + X = Seçili nesneyi,metini keser.
  • Ctrl + A = Tümünü seçer.
  • Ctrl + Z = Geri alma işlemini yapar.(bir metni yazıp geri almayı deneyebilirsiniz.)
  • Ctrl + Y = Geri aldığınız işlemi geri almaya yarar. Yazı yazıp geri aldıktan sonra kullanırsanız ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Başlat + D  kombinasyonu masa üstünü görüntülemeye, Başlat + Tab tuşu uygulamalar arasında geçiş yapmaya ve Alt + Tab başka bir şekilde uygulamalar arasında geçiş yapmaya yarar.

Bu kısayollar genelde çok kullandığımız kombinasyonlardır. Destek olmak için sizin de kullandığınız pratik yollar varsa yorumlarda belirtirseniz konuya ekleme yapabiliriz.

Son olarak birçoğumuzun klavyede neden olduğunu bilmediğimiz 12 adet bulunan f tuşlarını yazarak konuyu sonlandıralım.
F1   =  Yardım
F2   = İsmini değiştir
F3   = Windows arama kutusu
F4   = Adres çubuğunu açar 
F5   = Yenileme
F6   = Geçiş yapma
F7   = Yazım kurallarını kontrol eder
F8   = Windows açılış menüsü
F9   = boş alan ekler
F10 = Seçenekler menüsü
F11 = Tam ekran
F12 = Belgeyi yeni dosya olarak kaydetme

Not : F tuşlarının görevleri kullanılan programa göre değişiklik gösterebilir.
Blogger tarafından desteklenmektedir.