Google Stadia nedir? Artık oyunları indirmeye gerek kalmayacak mı?

Google Stadia nedir ?



stadia



Google tarafından duyurusu yapılan Google stadia oyun platformu hemde bir bulut oyun platformu.


Peki bulut oyun platformu nedir ?


Bulut oyun aslında film izlemek gibi yapılan bir aktivite Siz oyunu oynamak için indirmeden sunucudan çekiyorsunuz ve video izler gibi(twitch sistemi gibi) oyun oynayabiliyorsunuz.Bilgisayar sistem gereksinimleri doğal olarak ortadan kalkıyor.

Bulut oyun kullanımı için önemli olan internet bağlantısının gecikmemesi yani oyunu oynarken bir tuşa bastıktan 1-2 saniye sonra oyunun tepki vermesinden bahsediyorum.Bu tabi ki oyun dünyasının pek hoşuna gitmeyecek bir şey.


Google stadia ilk bulut oyun platformu mu ?


Hayır google'den önce birkaç Adet dev firma bulut oyun platformunu denedi hatta gerçekleştirdi halada kullanımda olanlarda var ama adını pek duymamamızın sebebi pek başarılı olmamaları diyebiliriz.

Bugüne kadar yapılan bulut oyun platformlarının çoğunda internetten kaynaklanan sunucu gecikmeleri yaşanıyordu Tabi yarım saniye gecikme bile oyun performansına çok etki ettiği için kullananlar pek olmadı ama bir düşünsenize oyunlar için bir oyun bilgisayarı ihtiyacınız yok en yüksek performans isteyen oyunları bile telefondan,bilgisayardan,televizyondan ve tabletten video izler gibi oynadığınızı muhteşem bir teknoloji.

Gecikmelerini sunucu uzaklığından kaynaklı olduğu düşünüldüğü için desteklenmesini düşündüğüm bir bulut oyun projesi Türkiye İstanbul'da Gerçekleşti.

İsmi Gamehub olan siteye burada ki link üzerinden göz atabilirsiniz :https://www.playgamehub.com
İncelemenizi tavsiye ederim :


Gamehub



Bu sisteminde tabi ki bazı internet gereksinimleri var en az 720p oynatacak bir internet bağlantısı ve kablosuz bağlantı kullanıyorsanız wifi bağlantınızın 5 Ghz olması gerekiyor.Kablolu bağlantı kullanmanızı tavsiye ederim. Gamehub sunucusunun örnek bir Gta 5 videosu :






Bulut oyun platformunu hangi şirketler gerçekleştirdi ?


Nvidia GameStream,PlayGiga,GamingAnywhere,Platstation Now,Ubitus,MoonLight GameStreaming,RainWay,LoudPlay,Xbox,Vortex

Gibi şirketler hali hazırda çalışmalarını devam ettirmekteler.Ama oyun dünyasına duyurmaya değecek kadar kaliteli bir sistem henüz hazırlanmadı. 

Google Stadia Türkiye'de kullanılacak mı ? Gelecek mi ?

İlk olarak Amerika'da kullanılacak ve zamanla Kanada,Birleşik Krallık ve Avrupa'ya yayılmaya başlayacak.


Google Stadia Ne zaman Kullanıma sunulacak ?

2019 Yılı içerisinde kullanıma sunulacak.

Peki bu sistemin kötü yanı nedir ?


Kötü yanı sistemin çok fazla karmaşıklık yaratacağı donanım üreticileri bu sistem geliştiğinde ne yapacaklar dükkanı kapatıp gitmeyecekler herhalde ee tabi onlarda bu tarz girişimlere adım atmaya başlayacaklar.Herkes bu sisteme adım atınca da karşımıza onlarca oyun platformu çıkacak gibi gözüküyor.Sevdiğiniz 2 oyunu düşünün Pubg ve fortnite olarak ele alırsak Pubg oynamak için ayrı bir firma Fortnite oynama için ayrı bir firma kullanmak zorunda kaldığınızı düşünsenize örnekler değişebilir tabi ama bulut oyun dünyasında topu kimin alacağı belli olmayabilir örneğin a bir oyun firması çok popüler olsun.Bir süre sonra dünya devlerinden biri yeni oyun çıkarırsa eğer o oyunu oynamak içinde b oyun platformuna muhtaç kalırsak zamanla herkes o firmaya akın etmeye başlayabilir ve bir anda b firması oyun dünyasının önde gelenlerinden olabilir.

Google Stadia'dan beklentiler oldukça yüksek Google bu beklentiyi karşılayabilecek mi ?

Sizler bu sistem hakkında ne düşünüyorsunuz ?







Blogger tarafından desteklenmektedir.