Hosting ve Domain Satın Alırken Bunlara Dikkat Edin !

Host ve Domain almaya karar verdiyseniz almadan önce dikkat etmeniz gereken bir kaç şey var elbette.


domain nedir hosting nedir gibi sorularınızı da yanıtlayacağım.


suncu resmi

Domain nedir ? (alan adı) : web tarayıcısından siteye erişmek için kullandığımız adrese denir 


İlk olarak Domain(Alan adı) alırken ne gibi özelliklerine dikkat etmeniz gerekir onlardan bahsedelim:


Domain alırken eğer ismini şirketinizin ismi vs. yapmayacaksanız oldukça basit bir isim almaya çalışmanızı öneririm ne kadar basit bir alan adı olursa akılda kalıcılığı daha rahat olacak daha anlaşılır olacaktır.Ayrıca 12 karakter ve daha altı uzunlukta bir alan adı almanız daha çok işinize yarayacaktır.


Alan adınızı belirledikten sonra hemen domain sorgulama kısmına geçiyorsunuz domain sorgulama işlemini nasıl yapılır bilmiyorsanız google'a yazdığınız an önünüze çıkacaktır. Domain eğer kullanılmıyorsa hemen diğer aşamalara geçebilirsiniz.Alan adınızı belirledikten sonra size en uygun olan uzantıyı seçin :


.com = Ticari alan adı "commercial"(ticari) kelimesinin kısaltması olarak kullanılmakta ama günümüzde her türlü site için kullanılıyor.

.net = "Network"(ağ) kelimesinin kısaltılmış hali.

.org ="organization" organizasyonlar için kullanılır.

.info =   "information"(bilgi) kelimesinin kısaltılması

.edu =  "Education"(eğitim) eğitim kurumları için kullanılır.

.gov = "Government"(hükümet) Devlet kuruluşları için kullanılır.


alan adı uzantıları


Eğer büyük çaplı düşünüyorsanız web sitenizin benzer alan adlarını da satın almalısınız.

örneğin siz sitem.com adresini aldınız ve başka birisi sitem.com.tr/.net gibi adresleri aldı o zaman siteniz için çok kötü bir karışıklık yaşayabilirsiniz Yada birileri kötü amaçla kullanmak için satın almışta olabilir.

Son olarak güvenilir bir alan adı sağlayıcısı seçmelisiniz. Örneğin bazı sitelerde görmüşsünüzdür kalitesiz bir site alan adı normal fiyatın yarısına olduğu için alabilirsiniz ama hiç gerek yok öyle şeylere Kaliteli domain firmalarından alan adınızı almanızı tavsiye ederim. Ben GoDaddy kullanıyorum alan adım için GoDaddy gayet sorunsuz olmakla beraber ilk yıl en ucuz domain fiyatı olan 5 TLye almıştım. :D Yine domain tescil eden deneyimlediğim firmalardan biri ise isim tescil olmuştu neyse lafı pek uzatmadan devam edelim.

Bunları tamamladıktan sonra siteniz için ssl sertifikası almanızı da şiddetle tavsiye ederim.
Domain Who :

Domain Whois dediğimiz şey sizin domaini satın alırken girdiğiniz bilgileri gösterir who is sitelerine girerek herhangi bir domaini yazarak domaini satın alan kişinin bilgilerini domain ile ilgili bilgileri görebilirsiniz örneğin telefon bilgileri adres bilgileri whois üzerinden görüntülenebilmekteler eğer görüntülenmesini engellemek istiyorsanız ek olarak gizlilik seçeneğini domain alacağınız yerden Whois üzerinden bilgilerinizin görüntülenmemesi için 5 tl gibi bir ücret ek olarak ödemeniz gerekiyor.
SubDomain :

Subdomain nedir ?  : alt alan adı demektir alt alan adı şu işe yarar örneğin site adresim yazilimdiyari.com alt alan adım ise forum.yazilimdiyari.com gibi olabilir. 


SubDomain ise alt domain yani forum.yazilimdiyari.com gibi kaç adet alt alan adınız olacağını da göz önünde bulundurmanız gerekir.

Host alır iken dikkat etmemiz gereken özelliklere geçelim :

Hosting nedir ? Ne işe yarar ? :Sitemizi barındırmamıza yarayan erişime açık sunucu alanı 


Hosting nasıl alınır bilmiyorsanız endişelenmeyin hosting firmaları site üzerinden hosting satın alma aşamasında rehberlik ediyorlar. Sitenin bulunduğu sunucu yani host alanımızı seçerken tabi ki kaliteli,güvenilir host firmalarını tercih ediyoruz.Bir dolandırıcılık olayı olmadığından emin olmak için örnek vereyim bilinmeyen bazı siteler (hepsine suç atmıyorum tabi ki sağlam hosting sağlayıcıları da var ) birden sitenizi kapatabiliyorlar bir bakarsınız site diye bir şey kalmamış. :/

Hosting fiyatları Genel olarak bakarsak 100-200 TL arası Hosting Paketlerine göre değişmekte.

Linux web hosting mi ? Windows web hosting mi ?


Linux veya windows işletim sistemi seçerken ne dikkat etmeniz nokta sitenizin kodlaması 
 .ASP ve .ASPX olarak yazıldıysa Windows hosting, PHP olarak yazıldıysa Linux hosting seçmelisiniz. Bu bilgilere detaylı olarak alan adı alacağınız sağlayıcının sayfasından vs. ulaşabilirsiniz.

Host Alanı kaç gb olmalı ?


Hosting nedir derseniz bu bölüm hostingin ana bileşeni yani barındırma alanı,Sitenize göre değişebilir bir seçenek sitenizin gereksinimlerine göre bir alan boyutu seçmelisiniz.Çok fazla seçmek bütçe açısından gereksiz olabilir.

Ayrıca Host servisinizin otomatik olarak siteyi yedekleme gibi özellikleri olması da çok işinize yarayacaktır.

İşlemci ve Ram :


Hızlı bir işlemci ve size uygun bir ram boyutu host alırken dikkat etmeniz gereken çok önemli bir husustur.Çünkü işlemci ve ram sitenizin açılış hızını yüklenme hızını etkilemektedir.

E-mail Adedi :


Önceden kullanmamışsanız host üzerinden e-mail dediğimiz şey alan adım yazilimdiyari.com ve bu alan adı uzantılı kaç adet e-mail adresi açabilirim onu seçiyorum iletisim@yazilimdiyari.com gibi.
Size gereken kaç adet alan adı uzantılı mail var o kadar seçiyorsunuz.




Blogger tarafından desteklenmektedir.