Mysql veritabanı ve tablo oluşturmak

Mysql ile veritabanı oluşturmak için ilk olarak bir phpmyadmin alanını biliyor olmamız gerekir eğer bilgisayarınızda phpmyadmin sunucunuz bulunmuyorsa ilk önce kurmanız gerekli.Buraya tıklayarak appserv nasıl kurulur ? inceleyebilirsiniz.

Phpmyadmine giriyoruz. (Local sunucu kullanıyorsanız tarayıcıdan localhost/phpmyadmin yolundan erişim sağlayabilirsiniz)

mysql

Giriş ekranı burada bizi karşılayacaktır. Giriş yaparken şifrenizi hatırlamıyorsanız windowsta arama çubuğunda reset mysql root password diye aratırsanız şifrenizi resetleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Giriş yaptıktan sonra sol tarafta veritabanlarının listesini görüyor olacağız:

mysql veritabanı oluşturma

yukarıdaki menüye baktığımızda bir çok alan bizi karşılamakta buradan veritabanları alanına tıklayıp
veritabanı oluştur kısmından veritabanının adını yazdıktan sonra  resimde gördüğünüz utf8_turkish_ci kodlamasını seçerseniz türkçe karakterleri desteklemesini sağlayabiliriz.
Ardından oluştur seçeneğine tıkladığımızda veritabanı oluşturulacaktır.

Şundan da bahsedeyim veritabanı adında türkçe karekter,özel karekterler olmaması ve sayı ile başlamaması gerekli.

Veritabanını oluşturduk ve karşımıza tablo oluşturma alanı geldi.

mysql tablo

burada tablo oluşturmak için ilk olarak tablonun adını ve sağ taraftan kaç adet sütun gerektiğini belirtip(istersek sonradan sütün ekleyebiliriz) git butonuna tıklıyoruz.
mysql tablo oluşturmak

Tablo oluşturma alanında zorunlu değildir ama her zaman gerekli olan primary key dediğimiz ID adında benzersiz bir sütun oluşturuyorum resimde gördüğünüz gibi sol tarafta A_I dediğimiz kutucuğu işaretleyip index alanını primary olarak seçiyorum.

Burada dikkat etmemiz gereken hususlardan birisi veritipi seçimi veritiplerinden kısaca bahsedecek olursak veri girilen alanın metin mi ? yoksa sayısal bir değer mi ? olduğunu belirtiyoruz.
Görselde gördüğünüz gibi ID alanının veri tipi int olarak seçilmiş int buranın sayısal bir değer alacağını belirtmemizi sağlıyor.

peki Primary key alanı ne işe yarayacak ? 

primary key her satırın birbirinden ayırıcı bir özelliğinin olmasını sağlayacak örnek vermek gerekirse her insanın tc kimlik numarası gibi başka kimsede aynısı olmayan bir numara alanı diyebiliriz.
Bu alan bizim satırları ayırmamızı sağlayacak.

Mesela adı ahmet kaya olan iki kişi olduğunu düşünün bunların birbirinden ayrılması için primary key alanını kullanıyoruz.

Gelelim ikinci alanımıza NAME alanı bu alana isim girilmesini sağlamak için veri tipini varchar olarak seçiyorum ve uzunluk/değerler alanına 100 yazıyorum.

Uzunluk bizim alana girilebilecek en fazla karakter sayısını belirtmemizi sağlıyor.

Üçüncü ve Dördüncü sütünlarda ise NAME alanında olduğu gibi varchar veri tipini seçiyorum.
Uzunluk alanını bu sefer 50 yaparak daha kısa bir veri tutacağımı planladım.

Tablo tasarımını tamamladıktan sonra kaydet butonuna bastığımızda tablo oluşacaktır.


Blogger tarafından desteklenmektedir.