Android studio ile Uygulama nasıl geliştirilir ? Ve Firebase

Android studio google tarafından yayınlanan android uygulamaları geliştirmek için en çok kullanılan uygulamadır.


Android studio ile hangi dilleri kullanabilirim ?


Android studio ile uygulama geliştirirken 2 farklı programlama dili seçeneği sunulmuş.Bunlar
java ve kotlin Genelde geliştiricilerin tercih ettiği seçenek java oluyor.

android studio

 Neden Android Studio Kullanmalıyım ?


Android studio oldukça şahane bir arayüze sahip son derece pratik bir kullanımı var.




Android Studio Ücretli Mi ?


Eskiden android studio yüklemek son derece zahmetli bir olaydı. Jdk yüklemesi Sdk yüklemesi Ndk yüklemesi gibi olayları manuel olarak yapmak cidden sinir bozabiliyordu.Ama artık android studio daha rahat bir yükleme sunuyor.Gerekli olan yazılımları otomatik olarak kendisi indirip kuruyor.Böylece bizi çok büyük bir zahmetten kurtarıyor.Şundan da bahsetmeyi unutmayalım android studio indirmek ve kullanmak için bir ücret ödememiz gerekmiyor.Ciddi anlamda google tarafından geliştiriciler için sağladığı imkanlar bir hayli yüksek derecede, örneğin android studio ile bir uygulama geliştirdiniz ama veri tabanına ihtiyacınız var google bunu düşünmedi mi ? zannettiniz.


Firebase Nedir ?


Tabi ki düşünüyor işte bu noktada yardımınıza Firebase yetişiyor. Firebase 2011 yılında Firebase, Inc tarafından geliştirmiş bir uygulama daha sonrasında 2014 yılında google tarafından satın alınmış ve geliştiriciler için yepyeni imkanlar  sunmaya başlamış. İmkanlar dememin sebebi sadece uygulamalara bir değil birden çok özellik sunması örneğin android projeniz için eş zamanlı bir veri tabanı,fotoğrafları vs. depolayabileceğiniz bir alan,şuan itibariyle 12 adet farklı oturum açma seçeneği gibi imkanlardan bahsediyorum ve tabi ki ücretsiz ! Belli bir noktaya kadar ücret ödemiyorsunuz. Tabi kendi açımdan söyleyebilirim ki ücretli sürüme ihtiyaç duyacak kadar kullanıcı uygulamanızı kullanıyorsa, firebase ücretli sürümü uygulamadan kazandığınız paranın yanında pekte önemli olmayacaktır.
Yani bahsettiğim firebase ücretsiz sürümü ile son derece yeterli bir alan sunuyor.


Android Studio Nasıl Kullanılıyor ?


Android studio kullanımı oldukça kolay bir yapıya sahip. Geliştirecek olduğunuz uygulamanın arayüzünü tasarlamak bir web sitesi arayüzü tasarlamak kadar kolay. Arkaplanda çalışacak sistemi de java veya kotlin kod yapısı ile kontrol ediyoruz. Arkaplan sisteminden kastım veri tabanı bağlantısı uygulamada kullanılan butonların işlevselliği gibi işlemlerden bahsediyorum.

Android studio ile tasarladığınız arayüzün ön izleme sekmesinden görünümünü takip edebiliyorsunuz
Ve uygulamayı, android telefonunuzu usb ile bilgisayara bağlayarak derleme işlemi sonrası test edebiliyorsunuz.
Android telefonu ile uğraşmak istemiyorsanız android studio üzerinden virtual device kısmından istediğiniz telefon modelini indirerek sanal bir cihaz oluşturup  uygulamaları test edebilirsiniz.Ama unutmayın sanal cihaz bilgisayarı biraz daha yavaşlatabilir onun için önerimiz telefondan test etmeniz en sağlıklısı böyle olacaktır.


Firabase Android Studio ile Nasıl Bağlanır ?


Firebase ile android studio bağlantısına gelirsek birçoğumuzun bildiği gibi tek gmail hesabı ile tüm google platformlarında oturum açabiliyoruz. Bağlantıyı yapmak için gereken şey bir google hesabı, ilk olarak android studio üzerinde google hesabı ile oturum açıyorsunuz ardından firebase üzerinden oturum açıyoruz ve bir proje oluşturuyoruz.
 Android studio burada yeniden müthiş bir kolaylık sunuyor. Tools sekmesinden Firebase seçeneğine tıklıyoruz daha sonra uygulamamızı bağlamak istediğimiz firebase üzerinde oluşturduğumuz projeyi seçiyoruz ve gerekli bağlantıları android studio kendisi tamamlıyor bize de java veya kotlin kısmında verileri göndermek,çekmek gibi teknik kısımları kodlaması kalıyor.

 Kısaca özetlemek gerekirse android studio ile uygulama geliştirmek için tek gerekli olan internet bağlantısı ve android studio sistem gereksinimlerini karşılayabilecek bir bilgisayar.

Blogger tarafından desteklenmektedir.