Php Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde kullanılır?

Merhaba bu yazımızda php nedir ? ne işe yarar ? Nerelerde kullanılır ? gibi php hakkında bilgi sahibi olmayanların ve yeni php öğrenmek isteyenlerin merak ettikleri soruları yanıtlayacağız.

 PHP Nedir ?


php nedir ?


Php teknik olarak açıklamamız gerekirse php.net sitesindeki açıklamasına göre öncelik olarak sanal yöreler geliştirmek için tasarlanmış html içine gömülebilen bir betik dilidir.

Bu satırlardan anlamanız gereken php html diliyle birlikte kullanılabilen bir dildir. 
Zaten php'nin en önemli işlevi html'nin içine gömerek kullanılabilir olması ve mysql ile birlikte kullanılabilir olmasıdır.(web tabanlı)

Mysql(phpmyadmin) dediğimiz ise veritabanı için kullanılan dildir.

php dili 1995'te oluşturulmuş ve günümüze kadar popülaritesi gittikçe artan,günümüzde en çok kullanılan dillerden birisi haline gelmiştir.


Ayrıca kod yapısı olarak nasıl kullanılacağını merak ediyorsanız küçük bir örnek görelim :

<?php
            
echo "burayı yazdır!!!";
        

?>

yukarıda gördüğünüz php kodu tırnak içindeki alanı ekrana yazdırmaya yarıyor.

Ve Ayrıca php kodları her zaman yukarıda gördüğünüz  <?php ... ?> tagları arasına yazılmaktadırlar. html kodlarının içine gömmek için ise şu tarzda kullanabilirsiniz:

<html>
      <head>

     </head>
            <body>
               <?php 
               ...
               ?>
          </body>
</html>

php kodlarını öğrenmek html kullanmak kadar kolay değil ama c gibi dillerden çok daha basittir.

php sunucu tabanlı bir dil olduğundan dolayı php kodlarını sitenizde çalıştırdığınızda sitenize bağlanan kullanıcılar kodlarınızı değil sadece sonucunu görecektir. Yani ;

<?php
            
echo "burayı yazdır!!!";
        

?>

Yukarıdaki kodları kullandığınızda sitenizdeki kullanıcı kodu html üzerinden yazdırmışşınız gibi ;

<html>
<head></head>
<body>

burayı yazdır!!!

</body>
</html> 

Şeklinde görecekler Böylece kodlarınızın güvenliği sağlanmış olacak.

Gelelim php ile neler yapabileceğimize diyeceğim ama inanın o kadar çok şey yapılabiliyor ki yazmakla bitmez aklınıza gelen web tabanlı oyunlar,programlar,resimler,videolar ve daha çok fazla şey yapılabiliyor. Php script 'lerini araştırırsanız php ile neler yapılabileceğine dair biraz daha tecrübe edinebilirsiniz.

Php kodlarını öğrenmek istiyorsanız video kurs olarak youtube üzerinden eğitim veren emrah yüksel kanalını önerebilirim.Ayrıca udemy üzerinden yayınladığı kursları sayesinde php üzerine proje geliştirmeyi de öğrenebilirsiniz. Ama ben para vermem diyorsanız youtube'da php üzerine çeşitli eğitim videoları bulunmakta sadece php dersleri diye aratmanız yeterli gerçekten çabalarsanız öğrenirsiniz unutmayın php -> nedir açıklamaya çalıştım.Yorumlarda Görüşlerinizi belirtebilirsiniz.

Başarılı olmak ve yükselmek sırf gayretin meyvesidir, gayret ise iradenin ifadesidir.

Blogger tarafından desteklenmektedir.